Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egyházi szertartások képes leírás - Esküvő.tlap.hu
részletek »

Egyházi szertartások - Esküvő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: eskuvo.tlap.hu » Egyházi szertartások
Keresés
Találatok száma - 4 db
Enyhülő egyház

Enyhülő egyház

Enyhülő egyházi prüdéria - A XIX. század prüdériáját a harmadik évezred elejére levetkőzte az egyház is, és felfedezte, hogy a nemiség gyönyörérzése a házasságban igaz öröm forrása - nyilatkozta az Indexnek a megszentelt szexualitásról Boda László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai karának erkölcsteológiai tanára. Könyvében, Utad az esküvő felé (Mi világunk kiadó, Budapest, 1990) ír a katolikus egyház szerint elfogadott nemiségről. Boda a katolikus papok számára előírt cölibátusról úgy vélekedik, hogy nemiség nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem.

Esküvői Lexikon

Esküvői Lexikon

Évezredes tradíció, és nem csak az! Szent, természetfeletti, Istentől eredő misztérium, mely túlmutat az emberen... A keresztény ember számára a házasság Istenben teljesedik ki. Ezért gondolja azt, hogy csak Isten előtt állva és megszentelve válik örök érvényűvé a frigy, ezért nem választható el egymástól az a két ember, mely örök hűséget fogad ekkor egymásnak, és ezért szól úgy az eskü, hogy holtodiglan, holtomiglan, jóban és rosszban...míg a halál el nem választ. Felekezettől függetlenül általános, hogy - a fentiekről is elmélkedve - a házasságot megelőzően tartanak egy felkészítést a jegyesek részére, az ún. jegyesoktatást - hogy az ifjú pár mind jobban megismerje hitét és az esküben vállalt fogadalmát.Mivel mindez időt vesz igénybe, minimum 3 hónappal az esküvő előtt keressük fel az illetékes plébániát, de még jobb, ha mindezt 6 hónappal előbb tesszük meg! Érdemes minél korábban időpontot foglalni és összehangolni a két szertartást, hogy ne legyen túl nagy az időkülönbség a polgári és a templomi esküvő között!

Jegyesoktatás

Jegyesoktatás

Minden igyekezetünk, szeretetünk és szimpátiánk ellenére a szeretett személy titka megfejthetetlen marad számunkra. A férfi és a nő közötti különbség nem csupán biológiai különbség. A "különbözőség egysége" már a fogantatás pillanatától ott van mind a férfiban, mind pedig a nőben. A különbözőség folytán válik lehetővé az egység, amelyről Isten azt mondja, hogy "ketten lesznek egy testté". A keresztény házasságban ez az eggyé-válás nem csupán ajándék, de folyamatos feladat is a férfi és a nő számára.

Miről szól az egyházi esküvő

Miről szól az egyházi esküvő

Az egyházi esküvőn két ember szerelme kerül előtérbe. Hitükn szerint a szerelem a teremtő Isten ajándéka a férfi és nő számára. Ezért az egyházi esküvőt a hálaadás és az öröm jellemzi. Akik házasságot kötnek, esküvel erősítik meg, hogy a házasság szeretet-közösségében hűségesen kitartanak egymás mellett egész életük során. Ehhez kérik Isten áldását, vagyis azt, hogy aki megáldotta a férfi és a nő házasságát általában, áldja meg az övékét is.

Tuti menü